دوشنبه ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۰

هشدارمتخصصان تغذیه در گفتگو با سلامت آنلاین از آسیب‌های یک رژیم غذایی

خام گیاهخواری مطلق، کم‌خونی کشنده می آورد

گیاهخواری

سلامت آنلاین- موقتی است.این روزها گروهی از افراد جامعه با انگیزه‌های مختلف مثل لاغری یا حمایت از حقوق حیوانات به «خام گیاهخواری مطلق» روی می‌آورند. این افراد معتقدند این اقدام نه تنها به سلامت آن‌ها آسیبی نرسانده، بلکه به سلامت بدنشان هم کمک کرده، اما کارشناسان تغذیه نسبت به عوارض کشنده این رژیم غذایی هشدار می دهند.

یک متخصص تغذیه در گفتگو با سلامت آنلاین می گوید: خام گیاهخواری مطلق با هر انگیزه‌ای که باشد، آسیب‌های جدی به سلامت انسان می‌زند و حس خوشایند ماه‌های اول آن گذراست.

دکتر احمدرضا درستی می افزاید: «بدن ما به ۴۰ نوع ماده مغذی نیاز دارد که بعضی از آن‌ها در منابع گیاهی و بعضی دیگر در منابع حیوانی وجود دارد. به طور مثال گیاهان منبع اصلی ویتامین E هستند اما در عین حال ویتامین B12 که اعصاب ما و برای خونسازی به آن نیاز دارد، در منابع حیوانی یافت می‌شود و اصلا در مواد گیاهی وجود ندارد. فردی که ویتامین به بدنش نرسد احتمالا بعد از مدتی دچار ضایعاتی در سیستم اعصاب می‌شود. افرادی که از خام گیاهخواری مطلق دفاع می‌کنند فقط نکات مثبت آن را می‌بینند. هرچند این کار برای کاهش چربی و کلسترول در افراد ۴۰ سال به بالا مزایایی دارد اما همزمان ایراداتی هم دارد».

او در پاسخ به این پرسش که آیا علم پزشکی هر نوع گیاهخواری را رد می‌کند، پاسخ می‌دهد: «ما با شیوه گیاهخواری همراه با تخم مرغ، ماهی و لبنیات مشکلی نداریم. به این افراد «لاکتو، اوو، وجترین» می‌گوئیم. گروهی دیگری «لاکتو وجترین» هستند که بعد از مدتی سلامتی این افراد هم مشکل پیدا می‌کند. گروه سوم مطلق گیاهخواران هستند که این افراد باید بدانند تنها مصرف سبزیجات چه خام و چه پخته مشکلات زیادی پیش می‌آورد. اساسا دندان‌های نیش ما برای پاره کردن مواد گوشتی است. در دستگاه گوارش ما هم آنزیم‌هایی برای هضم مواد پروتئینی تولید می‌شود. داخل بدن ما چیزی وجود دارد به نام «فاکتور داخلی» که کار آن جذب ویتامین B12 است. همه این موارد اثبات می‌کند که بدن ما نیازمند غذای حیوانی است. ضمن اینکه در کتب آسمانی هم تاکید شده انسان اجازه دارد از حیوانات به عنوان غذا استفاده کند. ما روایات متعددی داریم که اگر کسی به علت فقر نتوانست ۴۰ روز گوشت مصرف کند بهتر است پول قرض کند و گوشت بخرد. بنابراین ایده آل‌ترین حالت این است که مخلوطی از مواد غذایی گیاهی و حیوانی را مصرف کنیم. افرادی که به هر دلیلی نمی‌خواهند یا نمی‌توانند گوشت بخورند؛ بهتر است هفته‌ای یکبار مرغ، ماهی و گوشت مصرف کنند».

به گزارش سلامت آنلاین دکتر احمدرضا درستی درباره اینکه چرا عده‌ای می‌گویند اوایل دوره گیاهخواری مشکلات آن‌ها بهبود یافته، می‌گوید: «من موارد زیادی را می‌شناسم که اوایل خوشحال بودند و می‌گفتند با گیاهخواری حالشان بهتر شده. شخصی به من می‌گفت علم نوین پزشکی مشکل دارد چون از وقتی گیاهخوار شدم حالم بهتر است اما همین فرد بعد از ۶ ماه با من تماس گرفت و گفت بدنم دچار ضعف شدید شده و حتی چندین بار هنگام راه رفتن زمین خوردم.»

 او در پاسخ به این سوال که آیا تصمیم افرادی که با انگیزه لاغری به گیاهخواری روی می‌آورند درست است، توضیح می‌دهد: «افرادی که چاق هستند هم باید در رژیم غذایی خود حداقل نان و گوشت بگنجاند و این تعادل را حفظ کند. در غیر این صورت دچار ریزش مو، خرابی پوست و مشکلات بینایی می‌شوند. لبنیات سرشار از ویتامین A هستند. به همین دلیل در کشوری مثل هندوستان که به علت بعضی عقاید مردم شیر مصرف نمی‌کنند دچار فقر شدید ویتامین A هستند و سازمان جهانی بهداشت هر سال مجبور است به این کشور برود و با تزریق این ویتامین به کودکان مانع از بروز بیماری‌های عفونی در آنان شود.»

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه توضیح می‌دهد: «اکثرا در کشورهای فقیر مردم به اجبار به گیاهخواری روی می‌آورند. گروهی دیگر هم با انگیزه دوری از بیماری یا تنوع طلبی گیاهخوار می‌شوند. به طور مثال من در انگلستان شاهد بودم که بعضی برای دوره چند ماهه گیاهخوار می‌شدند و بعد از مدتی وقتی احساس ضعف بدنی می‌کردند دوباره از تصمیمشان منصرف می‌شدند. در کشورهای ثروتمند گیاهخوار شدن افراد موقتی و تفننی است».

 

گیاهخواران خطر «کم خونی وخیم کشنده» را جدی بگیرید

دکتر برلیانت بزرگمهر، متخصص تغذیه نیز در گفت‌و‌گو با سلامت آنلاین در مورد آسیب‌های خام گیاهخواری مطلق می‌گوید: «خام گیاهخواری مطلق چند مشکل عمده در پی دارد. اول اینکه بدن ما نیاز به پروتئین حیوانی دارد. اگر قرار باشد به پروتئین گیاهی اکتفا کنیم حتما این موضوع باید تحت نظارت متخصص تغذیه انجام شود. مسئله دوم نیاز به کلسیم است که نوع گیاهی آن به خوبی جذب بدن نمی‌شود، مگر اینکه بازهم نظارت متخصص تغذیه وجود داشته باشد. همین مسئله عینا درباره آهن هم تکرار می‌شود. چون فقط بین ۵ تا ۱۰ درصد آهن گیاهان جذب بدن می‌شود. اما مسئله مهم‌تر ویتامین B12 است که فقط در منابع حیوانی وجود دارد. گیاهخواران ادعا می‌کنند این ویتامین در جوانه وجود دارد که به هیچ وجه این ادعا صحیح نیست. کمبود این ویتامین در بدن به کم خونی وخیم کشنده منجر می‌شود. اشکال اینجاست افراد بعد از مدت زمان طولانی شاید بعد از ۵ سال متوجه این موضوع می‌شوند.»

او در ادامه تاکید می‌کند: «سه نوع گیاهخواری هست که خطرات کم تری آن‌ها را تهدید می‌کند. «لاکتو وجترین»‌ها که لبنیات هم مصرف می‌کنند و «اوو وجترین»‌ها که تخم مرغ را در کنار گیاه مصرف می‌کنند. بهترین حالت اما «لاکتو اوو وجترین» است که فقط از خوردن گوشت پرهیز می‌کنند و بنابراین خطرات کم تری آن‌ها را تهدید می‌کند».(سلامت آنلاین/ علی رستگار)